Vinter/vår 2020

101 hattar att sparka ....

Med en stor rosa resväska proppad med 101 hattar (kanske något färre) kom Silje Onstad Hålien med tåg från Oslo till Växjö. Tillsammans med Anders Löfberg levererade hon en strålande dans-föreställning i Araby Park Arena 12 oktober. "101 hattar att sparka ner innan jag dör" blev en upplevelse med intensivitet och nerv i varje steg. Och visst blev det hallingkast och hattar i golvet!

Anders Löfberg fick med både pappa Bengt, Magnus Gustafsson och Anders Svensson i påföljande danskväll. Vilken samling mästerspelmän!

Söndag förmiddag ledde Silje Onstad Hålien danskurs i Valdresspringar och halling. Styva smålänningar lockades till både hopp, snurr och mystiska rytmer. /LS 

MP3 knallstartade hösten

Första arrangemanget i höst blev en succé. MP3 gav allt i konsert och dansspel. Av sådant blir det extatisk dans och applåder från både dansande och spelmän (!!)                     /LS

"Fröken" intog stan

Västanå teaters Magdalena Eriksson och Alva Granström presenterade en gripande föreställning 13/4. Se Arkiv.

Mötesväng med

Lena Jonsson Trio

Årsmötena till både Valshuset och Smålands Spelmansförbund ackompanjerades av Lena Jonsson med följeslagare. Hjälpte till med dansspelet gjorde medlemmar av Spelmansförbundet förtjänstfullt. / LS

Knutsdans med Mia & Niklas

Valshusets traditionella Knutsdans gick av stapeln lördagen 12 januari med folkmusiker i det svenska toppskiktet. Mia Marin och Niklas Roswall stod för en bejublad konsert. Innan dess hade Mia lotsat ivriga spelmän genom spelkurs, och Anton Schneider hade drillat lika ivriga dansare med hjälp av Niklas spel. Naturligtvis måste det bli en strålande danskväll av sådant. Magnus och Susanne Gustafsson tillsammans med Anders Svensson drog sin del av lasset med den äran. En kväll som blev en fin start på folkmusikåret!       /LS

Skönsjungande Kongero

Vokalgruppen Kongero bevisade att det går utmärkt att framföra folkmusik utan ett enda instrument, på en vacker och stämningsfull konsert i Orgelsalen på Smålands Museum. Att dessutom presentera god dansmusik i 1 1/2 timma med bara röster, är det bara att bocka och niga djupt för. / LS

Danskt sväng på Folkmusikcaféet

Den danska folkmusikgruppen Jensen, Bugge & Høirup gästade Folkmusikcaféet 1 november med bl.a. Sönderhoning och polka. Tätt, svett och god stämning.

Mats Edén och Tina Quartey

Lördag 12 september, 19:00

 

Musik i Syd, Nygatan 6

I mer än trettio år har Mats Edén och Tina Quartey samspelat, improviserat, lekt och experimenterat. Ett tätt sväng och en intuitiv uppkoppling på en närmast telepatisk nivå tar dansrytmerna till extatiska höjder.

 

Mats Edén med rötterna i Värmland är en av våra absolut främsta spelmän, både som solist, i grupp och som kompositör. Mest känd är han kanske från det progressiva folkmusikbandet Groupa men dyker ständigt upp i nya konstellationer. Han är också en hett eftertraktad dansspelman. 2019 fick han Zornmärket i guld för sitt spel på fiol och durspel (litet dragspel).

 

Tina Quartey är något av en slagverkspionjär inom den svenska folkmusiken och har introducerat instrument som berimbau och shékere i grupper som Filarfolket och Groupa. Med sin fördjupning i slagverkrstraditioner från Brasilien och Kuba har hon sammanflätat rytmiska element från dessa med de svenska dansrytmerna och hittat sitt alldeles egna melodiösa och lyhörda slagverksspel. Tina tog nyligen emot priset som Årets Traditionsbärare på Folk & Världsmusikgalan 2020.

 

Mats och Tinas platta »Vägen In« från 2004 är en pärla som fortsätter att inspirera unga folkmusiker. Nu är det snart dags för en uppföljare!

 

_____________________________________________________________________________

 

Korrö Vårdans 9/5 2020 - live

Istället för att ses på lördag 9/5 på Korrö för att lyssna och dansa till Kakalorium, sänder vi nu deras konsert live på Facebook. Du kan delta hemifrån soffan, från picknickfilten i parken eller var du än är - så länge du har en dator eller smart telefon nära till hands.

 

Klockan 19:00 börjar konserten, och du hittar deras sändning här:

Tryck på knappen "Titta live" så kommer du till spelningen

Eller på Facebook:

https://www.facebook.com/kakalorium/posts/3490218857661860

 

 

Konserten är alldeles gratis att ta del av, men vi vill uppmuntra dig till att swisha en peng till dem som tack!

Vi ser fram emot en härlig konsert på lördag!

Information om Korrö Vårdans 2020

Valshusets styrelse följer utvecklingen av spridningen av det nya coronaviruset och Fokhälsomyndighetens rekommendationer. 

Som situationen utvecklats tycks det tyvärr omöjligt genomföra Valshusets traditionella vårdans på Korrö. Valshusets styrelse har därför den 31/3 i samförstånd med artister beslutat att skjuta upp arrangemanget till ett senare tillfälle.

För att stödja artisterna, lyssna på deras musik och köp deras CD-skivor:

Kakalorium (Alva Bosdottir/ Malte Zeberg) producerar just nu en CD- skiva och mer av deras musik kan ni hitta här:

https://www.facebook.com/kakalorium/posts/

https://m.soundcloud.com/kakalorium

https://www.youtube.com/watch?v=tm1XB56vM_I

Vi grattar också Pelle Björnlert som blev tilldelad pris som Årets kompositör på årets Folk- och Världsmusikgala! Mer av hans musik hittar ni på Youtube, Spotify och på hans Facebooksida:

www.facebook.com/pellebjornlertmusik

-------------------

Mer information om höstens arrangemang kommer på Valshusets hemsida samt i medlemsutskick.

Valshusets vårdans

Kakalorium och Pelle Björnlert

Arrangemang uppskjutet till ett senare tillfälle

Valshusets traditionella vårdans med mycket musik och dans. I år kommer en duo med mycket fart och energi, Kakalorium med Alva Bosdottir och Malte Zeberg, som jobbar med en ny skiva. Dessutom kommer välkände Pelle Björnlert som gjorde succé med sin d´amore-konsert på Korröfestivalen.

Information om nytt datum meddelas längre fram.

Valshusets årsmöte och konsert

Karin Wallin och Suzanne Ingvaldsson

Lördag 14 mars, årsmöte kl. 17, konsert kl. 19.00

IOGT-NTO-huset, Vattentorget, Växjö

Karin Wallin fick det prestigefyllda zornmärket i guld sommaren 2007. En utmärkelse som endast ges till de absolut bästa traditionsbärarna och tilldelas en spelman varje år. Hon har gjort succé som dansspelman runtom i Norden och meritlistan för denna skånska storspelman kan göras lång. Karin spelar gärna med omstämd fiol för att få fram stora och härliga klanger, precis som man gjorde förr i tiden för att som ensam spelman kunna nå ut och ändå höras i danssorlet. "Guldpolska" är Karin Wallins första soloskiva. (Ginza.se).

För oss i Småland är hon känd från bejublade framträdande vi Korröfestivalen.

Musik har löpt som en röd tråd genom Suzanne Ingvaldsons liv, från barnaåren då familjens piano gick varmt, till många års utbildning och musicerande parallellt med andra arbeten. Flöjten blev det nya huvudinstrumentet under studierna på musikhögskolan i Malmö.

 

Folkmusik i olika former har alltid funnits som en outtömlig skatt vid sidan av klassiskt, visa och pop och när Suzanne Ingvaldsons och Karin Wallins vägar korsades i Helsingborg på 1980-talet tog folkmusikintresset ny fart och har hållit i sig sedan dess.

 

I närmare 40 år har samspelet Karin och Suzanne pågått, till och från i samarbete med andra musiker. Repertoaren utökas och omformas år från år.  

I samarbete med Smålands Spelmansförund som har årsmöte samma dag.
Dans med tillresande spelmän efter konserten.
Entré 120 kr (Medlemmar 100 kr, gratis för mötesdeltagare)

Per Gudmundsson & Bengan Janson

Fredag 7 februari, kl. 19.00

Kalvsviks bygdegård

Två av Sveriges finaste folkmusikanter. Rättviksspelmannen Per Gudmundson som i många år spelat med bland annat trion Frifot och dragspelaren Bengan Janson som spelat med alla från Kalle Moreaus till Anne Sofie von Otter via Östen med Resten. 2018 spelade duon in sin första gemensamma skiva Hjeltamôs, som vann en Grammis. Fiol och dragspel när det är som allra bäst!

Dans efter konserten med lokala spelmän!

Workshop kl 18.00

Lisa Agnhage leder "prova på" för nybörjare med ett par gammeldanser och lite polska.

I samarbete med Musikriket.
Kalvsviks bygdegårdsförening säljer fika.
Entré 100 kr

Kulturnatten i Växjö

Bessman

Lördag 25 januari

Kl. 15.00 - Villa de luxe                    Arr. Kafé de luxe / Valshuset

Kl. 19.00 - Stadsbiblioteket             Arr. Valshuset

Med avstamp i den lokala folkliga sångtraditionen, och med förkärlek för berättande visor, utforskar Bessman rösternas uttrycksmöjligheter.

Ett arrangemang är aldrig färdigt; en visa förändras varje ny gång den sjungs. Röster i stämsång som ibland ackompanjeras av en harpa.

På scenen: Marie Länne Persson, Lisa Stormlod och Astrid Selling.

Gratis entré!
Höst 2019

Valshusets Knutdans

Ellika Frisell, Sven Ahlbäck och Ami Dregelid

Lördag 11 januari, kurs kl. 10.30, buffé kl 17.00, konsert kl 19.00

IOGT-NTO-huset, Vattentorget, Växjö

Knutsdansen 2020 bjuder på en heldag med fokus på sväng och samspel i låtspel och dans. Det blir parallella spel- och danskurser som avslutas med konsert och danskväll. Ami Dregelid, Ellika Frisell och Sven Ahlbäck är trion som har regi under dagen.

 

Du som går danskursen får möta Ami och Sven halva kursen och Ami och Ellika halva kursen. Du som går spelkursen får möta både Ellika och Sven som lärare.

 

På danskursen övar vi på samdans, balans, svikt, rotationsteknik och tydlighet. Kort sagt att hitta en kraftfull avspänd dans i samspel med musiken. 

På spelkursen blir det låtutlärning där vi också jobbar med olika verktyg för sväng och dansbarhet bl.a. stråkteknik, tydlighet , frasering och timing. 

 

Ami är känd både som dansare och pedagog och en viktig förebild inom dagens folkdans. Ellika och Sven är fiolspelmän aktiva i många olika sammanhang inom folk- och världsmusik, men profilerade på spelmanstraditioner från bl.a. Östra Dalarna och Gästrikland.

 

Ami, Ellika och Sven har  tillsammans och var för sig fördjupat sig i hur musik och dans samverkar. ”Vi ser fram emot en dag och kväll med gnistrande och sprakande låtspel i tätt samspel med uttrycksfull dans.”

 

Ellika Frisell är frilansande folk- och världsmusiker som turnerar över hela världen.Undervisar bl. a. på Kungl Musikhögskolan och Dans och Cirkushögskolan.

Sven Ahlbäck är fiolspelman i traditionen efter spelmannen Anton Jernberg. Sven undervisar också vid KMH och har forskat om stil i svensk folkmusik.

Ami Petersson Dregelid är dansare och pedagog. Ami är bland annat kursföreståndare för danskursen på Eric Sahlströminstitutet och undervisar också på DOCH och på KMH. 

Efter kurserna äter vi gemensam buffét och så blir det konsert med Ellika och Sven, som fortsättes med danskväll där vi får höra mer av dem.

Jeanett och Peter Rousu

Folkmusikcaféets decemberkonsert

Torsdag 5 december 2019, kl. 18.30

Ordenslokalen Myran, Norrgatan 17, Växjö

När paret Jeanett och Peter Rousu spelar tillsammans blir det en blandning av traditionell småländsk folkmusik och egna kompositioner. Med ett personligt anslag blandas folkmusiken med barock och impressionism. Klangen är barocklik där gitarrens krispighet får bilda ram kring viola dámorens mjuka och varma melodi. Genom åren tillsammans har de hittat ett samspel utöver det vanliga, sprunget ur ett förhållande i både vardag och glamour.

Soppa, goda kakor från kl 17.30. Dans efter konserten!

Fri entré

Väsen

Konsert och danskväll

Lördag 9 november 2019, kl. 19.00 

Tävelsås bygdegård

Under 30 års intensivt samspel och turnerande har de renodlat sitt sound och sin sceniska närvaro till den grad att gruppen i dag är unik i sitt slag. 

Med grunden fast förankrad i generationer av uppländsk spelmanstradition har de alltid blicken nyfiket fäst vid nya musikaliska mål. Idag är Väsen en folkmusikens supergrupp med publik och följare långt utanför Sveriges gränser.

Olov Johansson på nyckelharpa, Mikael Marin på 5-strängad viola och Roger Tallroth på 12-strängad gitarr.

Entré 100 kr - i samarbete med Musikriket

101 hattar att sparka ner innan jag dör

Dansföreställning med Silje Onstad Hålien och Anders Löfberg, - och danskväll

Lördag 12 oktober 2019, kl 19.00 

Araby Park Arena

 Idé och regi: Susanne Marko

Idé, koreografi och dans: Silje Onstad Hålien

Kompositör, musikansvarig och musiker: 

Anders Löfberg

Smakprov från föreställningen:

101 hattar att sparka ner innan jag dör
101 hattar att sparka ner innan jag dör

101 hattar…är en föreställning som går på spaning efter en kvinnas relation till sig själv och omvärlden. Vem är hon? Älskarinna? Barn? Offer? Häxa? Martyr? Moder? Krigare? Gråterska? Karriärist? Hur många roller måste hon prova, undersöka, leva upp till och sparka ner innan hon vet vem hon är och kan acceptera alla sina sidor och lustar?

Med hatten som en metafor för de olika roller och identiteter vi ikläder oss genom livet, utforskar vi hur dessa identiteter både formar och begränsar oss, men också kan vara passager som leder oss vidare till nya livserfarenheter.

Föreställningen vänder sig till en bred publik, både i erfarenhet och ålder. Resultatet är en mix av uttryck; modern dans, teater, popmusik, opera, och folkdans som tillsammans blir en egen form av dansteater. 

Danskurs - Valdresspringar och lite halling

Silje Onstad Hålien

Söndag 13 oktober 2019, kl. 10-13

IOGT-NTO-huset, Vattentorget, Växjö

 

Silje Onstad Hålien som dansar i föreställningen "101 hattar ..... " (se ovan) är inte bara en av Norges bästa dansare, men är också en utmärkt pedagog. Tillsammans med dansaren och musikern Anders Löfberg leder hon denna danskurs.

 

Springar är en norsk variant av polska i 3/4-takt, som är livfull och påminner om den västsvenska springleken. Exempel på varianter är Telespringar, Valdresspringar och Vossaspringar. Springar är vanligast i västra Norge och dansas till musik som framför allt spelas på Hardingfela (även kallad Hardangerfela). Valdresspringar har sitt ursprung i området Valdres i Norge. Den dansas till tretaktsmusik med ojämn karaktär. (Wikipedia).

Halling dansas till låtar i 2/4-takt eller ibland 6/8-takt, och har dansats allmänt i Norge med centrum i Hallingdalen och Valdres. I Norge kallas den även lausdans / laus. Den har även dansats i svenska gränstrakter, som västra Värmland och Dalarna. Hallingen har varit mest vanlig som solodans för män, men har också dansats av kvinnor och som pardans. Inslag av akrobatik förekommer för de spänstigaste. (Wikipedia / Store norske leksikon).

Foto: Ingvil Skeie Ljones

Det här blir ett prova-på-kurs för dig som gillar nya utmaningar när det gäller nya och spännande danser. Tillsammans med Silje och Anders kommer ni få prova på halling och Valdresspringar. De kommer att gå igenom grunderna och känna på rytm och sväng och orientera oss i musiken och dansen. Lite dansvana är ju en fördel men annars anpassas kursen efter deltagarnas nivå. Man kan komma själv, med en partner, en vän eller ett helt gäng. Passa på! 

MP3

Konsert och danskväll

Lördag 14 september 2019, kl. 19.00 

IOGT-NTO-huset, Vattentorget, Växjö

Med ett sväng och en energi som kan flytta berg äntrar MP3 scenen. Efter mer än tolv år som grupp kan de knappast kallas nykomlingar längre, utan kan snarare räknas bland de mest bokade och uppskattade svenska folkmusikgrupperna. Inte minst bland danspubliken! 

Den bubblande, kraftfulla musiken från västra Sverige är deras signum. Låtarna har en fot stadigt planterad i den traditionella musiken, medan den andra ständigt tassar runt bland andra intryck och genrer tills en alldeles egen MP3-blandning uppstår, och efter en konsert lämnas ingen oberörd. Gruppen består av Mattias Pérez - gitarr, Nina Pérez - fiol, Mia Marin - femsträngad fiol

WAO

Valshusets vårdans på Korrö

Lördag 4 maj 2019. I samarbete med Musik i Syd

Kl. 14-17 danskurs

Kl. 19 konsert och därefter danskväll

Korrö loge

Folkmusikgruppen WAO har tagit som sin uppgift att sprida visor och dikter av sångaren och poeten Vilho Ollikainen från Ullatti i Norrbotten. Vilho var ursprungligen från finska Savolax men kom som yngling till nordligaste Sverige. Vilho levde, sjöng, kände och tänkte om existensen, kärleken och mörkret. Om naturen, människans villkor och världens gång. Oftast hemma på kammaren men ibland även på scen tillsammans med folkmusikgruppen JP Nyströms.

 

Vilho efterlämnade ett mycket rikt material av visor, dikter och sånger både på svenska, meänkieli och finska och ur denna skatt har WAO hämtat sin repertoar.

 

WAO består av musikanter från JP Nyströms, JORD och JPP och medlemmarna har alla på olika sätt inspirerats och berörts av Vilhos konstnärsskap. Lagom till Tornedalsteaterns premiär av Tjära människa - pjäsen om Vilhos liv - i oktober 2014, bildades gruppen som sedan dess turnerar under namnet WAO (Wilho Akseli Ollikainen).

 

Göran Eriksson; kontrabas, sång

Markus Falck; tramporgel, durspel
Jan Johansson; dragspel, sång

Arto Järvelä; fiol, kantele, sång

Susanne Rantatalo; sång

Kl. 14.00-17.00 Engelska, polska och andra folkliga danser

Danskurs med Mats och Ingegerd Nilsson

Mats Nilsson är dansare, danslärare och dansforskare från Hönö i Göteborgs norra skärgård. Mottot är ”hellre roligt än rätt”.

Västanå teater - "Fröken"

 Föreställning och danskväll

Lördag 13 april 2019, kl. 19

IOGT-NTO-huset, Vattentorget

Västanå Teater kommer till Valshuset och presenterar ”Fröken”, en berättelse i ord och ton med Magdalena Eriksson och Alva Granström, två unga folkmusiker som tagit upp berättandet som levande och självklar del i sitt musicerande konstnärsskap.
I sin roman Hjortronlandet berättar Sara Lidman om tre slag av vägfarande som då och då gästar den norrländska lilla byn Ön för ett dygn. Det är lodarna, nasarna och resandefolket. Den som oftast kommer är Fröken, eller Strömberg som han egentligen heter. En omanlig, svassande fågel som byns befolkning drev skoningslöst med.

Fröken är en levnadskonstnär, en konstnärsfigur med flera talanger, men han bär på en mörk historia.

Lena Jonsson trio - konsert och dans 

Valshusets årsmöte 

Lördag 9 mars 2019. Årsmöte kl. 17. Konsert kl. 19

IOGT-NTO-huset, Vattentorget

Lena Jonsson Trio är baserad på Lena Jonssons kompositioner som har influenser från både amerikansk och svensk folkmusik och jazz. Bandet rör sig elegant mellan olika musikstilar. Lenas kraftfulla fiolspel och Kristofer "Krydda" Sundström drivande bas vävs samman av Erik Ronströms varierade och lyhörda gitarrklanger. Förbered dig på en konsert med humor, inlevelse, utstrålning och briljant folkmusik!

Strängar & Blad - konsert

Kulturnatten i Växjö

Lördag 26 januari 2019

Biblioteket, Galaxen, kl. 19

Strängar & Blad framför traditionellt låtspel i en helt annan förpackning än vad man normalt förväntar sig i svensk folkmusik. Innerliga och finstämda låtar framförs på gitarr i allehanda olika öppna stämningar. Därtill ackompanjerade av en elbas och kryddade med stämspel och improvisationer på rörbladsblås. En annorlunda klang och nyskapande tolkningar lyfter det traditionella låtspelet ur gamla ramar för att möta nya influenser.

Kvartetten består av Lucas Scheffold och Helle Andersen, som har dryga 20 års musicerande tillsammans bakom sig, framför allt som duo men också som medverkande i olika folkmusikensembler, där ibland den dansk-svenska folkmusikgruppen Fylgja.

Pehr Torstensson, multi-instrumentalist med bakgrund i diverse olika genre, inte minst inom den latinamerikanska musiken. Här väljer han dock klarinetten.

Tony Andersson, saxofonist i flera olika folkmusikensembler, bl.a. i den småländska gruppen Norrvidingespel.

Marin & Roswall - konsert och kurs

Anton Schneider  - danskurs

Valshusets Knutsdans

Lördag 12 januari 2019, från kl. 10.30

IOGT-NTO-huset, Vattentorget, Växjö

Valshusets Knutsdans betyder en heldag med dans­ och spel. I år har vi lyckats få tag i två av svensk folkmusiks främsta utövare på sina respektive instrument.
Värmländska Mia Marin möter skånske Niklas Roswall, ett sprudlande och intensivt möte mellan fiol och nyckelharpa. Duon utforskar sina instruments möjligheter och möts i ett unikt samspel som är både väl rotat i traditionen och framåtblickande.
Med ett rejält mått av driv, ekvilibrism, dynamik och spontanitet framför de låtar som gör sig lika väl på konsertscenen som på danslogen.

Mia Marin femsträngad fiol. Niklas Roswall nyckelharpa.

Efter kur­serna avnjuter vi en välförtjänt buffé kl. 17. 

Obs! Anmälan till buffé på kurssidan.

 

Till sist konsert kl. 19 med Mia Marin och Niklas Roswall och därefter dans.

Spelkurs med Mia Marin, kl. 10.30

Danskurs med Anton Schneider kl. 10.30

(Niklas Roswall spelar till danskursen)

Anton Schneider leder Knutsdansens danskurs. Han är en efterfrågad dansare och danspedagog med rötterna djupt rotade i svensk folkmusik och folkdans. Han har stor erfarenhet av att jobba med folkdans på scen och av att undervisa dans i många olika sammanhang. Anton är känd för sin energi och sitt engagemang samt den enkelhet som präglar hans dansutlärning. Som lärare stärker han deltagarna genom deras delaktighet i läroprocessen.

Mer om Knutsdansens danskurs under Anmälan/kurs

Anton Schneider

Anmälan till kurserna på sidan Anmälan/kurs.
Entré til konsert och danskväll 120 kr (100 kr Valshusets medlemmar)
Hösten 2018

Folkmusikcaféet i december

Prusinowski kompania (PL)

Torsdagen 6 december, från kl. 17

Folkmusikcaféet, Linnégatan 15 Växjö

Kl. 18.30 parallella dans- och spelworkshops med Prusinowski kompania, och därefter minikonsert och danskväll.

På caféet den 6 december blir det extra spännande! Då kommer den polska gruppen Prusinowski kompania. Det blir minikonsert och spel- och dansutlärning.

 

Fri entré!

Soppa och fika från kl. 17.00. Barndans kl. 17.30.

Gruppens dansworkshop kommer att handla om mazureks och obereks, vilka utgör kärnan i det traditionella musik- och dansspråket i centrala Polen. Deltagarna kommer att få uppleva mazureks, dansa dem, klappa och stampa, observera och uppleva deras polyrytmiska struktur och improvisationspotential, och lägga märke till mikroaccenter och mikrotoner. Utöver mazureks kommer deltagarna i mån av tid också att få en kort introduktion till och lära sig dansa de viktigaste polska traditionella danserna – wiwat, powolniak, polonaise och krakowiak. Den musikaliska workshopen kommer främst att fokusera på att skapa ett band, ”kapela”, som kan spela tillsammans. Alla typer av instrument är välkomna!

(Mer om Prusinowski kompania nedan!)

Prusinowski kompania (PL)

Lördagen 8 december, kl 19, konsert, därefter dans

Norrtullskolans aula, Växjö

Janusz Prusinowski Kompania är en av Polens mest etablerade folkmusikgrupper. De turnerar över hela världen och har framträtt på mängder av festivaler. Gruppen spelar i en sorts nygammal traditionell stil efter de gamla byspelmän som de själva har lärt sig av. Samtidigt är de också ett sorts avantgardeband med eget karakteristiskt sound och improvisationspråk. De kombinerar musik med dans och det arkaiska med det moderna. Kompanians unika stil är resultatet av deras försök att hitta nya sätt att tolka de viktigaste delarna av bymusiken från centrala Polen. I projektet Dance Paths vill de utforska de gemensamma rötterna i polsk och skandinavisk folkmusik.

 

Smakprov på Facebook

och YouTube

Som en del av projektet Dance Paths-Baltic Net kommer Valshuset och Folkmusikcaféet i Växjö att besökas av den framstående traditionella polska violinisten Janusz Prusinowski och hans Kompania. Besöket i Växjö är en del av projektet Dance Paths, som arrangeras av Kungl. Musikhögskolan i Stockholm och Musik i Syd tillsammans med Polska Kulturministeriet och National Heritage of the Republic of Poland.

Entré 120 kr (ordinarie) / 100kr (medlemmar i Valshuset)

Kongero

Fredagen 2 november, konsert kl 19.30, därefter dans   

- Obs! ändrad tid för konserten

18.00 - 19.00 Dansutlärning i polska med Kate Graae Nielsen och Göran Persson - Eva Löfberg spelar

Orgelsalen, Smålands Museum

Vokalgruppen, som består av fyra skickliga sånger­skor, är idag en av Sveriges främsta inom sin genre. Tillsammans utforskar de rösternas möjlighet på ett nyfiket och levande sätt samtidigt som de tänjer på både folksångens gränser för att utmana och utveckla musiken. Repertoaren innehåller både traditionellt och egenskrivet material som med­ lemmarna själva har arrangerat och de har även utvecklat den ordlösa folkmusiken. Med sina röster skapar de täta harmonier och i ett virvlande tempo drar Kongero den traditionella svenska musiken ut ur det förflutna och in i nuet.

Entré 120 kr (ordinarie) / 100kr (medlemmar i Valshuset)
Workshop med Kongero

Lördag 3 november arrangerar Kongero workshop i Equmeniakyrkan, Bergövägen 2, Växjö. Start kl. 10. Pris 300 kr. Mer info på kurssidan.

Anmälan på Bildas hemsida: 

https://bilda.nu/studiecirkel/workshop-folkappella-med-kongero-419015

Jensen, Bugge & Høirup

Torsdagen 1 november, från kl 17.30

Folkmusikcaféet, Linnégatan 15, Växjö

På Folkmusikcaféet den 1 november blir det celebert besök från Danmark med Jensen, Bugge & Høirup. Det blir alltså gott om Sönderhoning.

Kristian Bugge är en av Danmarks mest välkända folk­ musiker och här tillsammans med Mette Kathrine Jenssen och Morten Alfred Høirup så blir det stort fokus på traditionell dansk folkmusik helt enkelt.

17.30 Barndans

18.30 Dansutlärning av sønderhoning

18.30 Spelstuga med Christian Bugge

19.30 Konsert av Jensen, Bugge & Høirup

 -Dans till spellista och plats för buskspel.

Som vanligt är det soppa och fika och gratis inträde!

Xabier Diaz & Adufeiras de Salitre

Tisdagen 2 oktober, konsert kl 19.30

Växjö Teater

Galicisk folkmusik i höstrusket

De som vågat sig ut i höstrusket tisdag 2 oktober fick njuta av folkliga rytmer från Galicien nordväst i Spanien. Xabier Diaz tillsammans med kvinnorna i Adufeira de Salitre med sina fyrkantstrummor, gav goda argument för att bli närmare bekant med musiken och kulturen. / LS

Xabier Diaz är både instrumentalist, sångare, komponist och forskare, men framförallt specialist på instrumentet Pandeireta Galega, den galiciska tamburinen. Här möter han den kvinnliga vokal- och slagversensamblen Adufeiras de Salitre, som med sina maurisk fyrkantstrummor ger en extra visuell mystik till deras framträdande. Skivan har fått flera nationella priser, som Best Album of Traditional Music, vid The Martin Codax Galician Music Awards (2016), men också topptio-placering på World Music Charts Europe (mars 2016). Det tog två år för Xabier att leta fram gamla vaggvisor och folksånger från byar och arkiv i Galicien, och sedan tolka och arrangera upp dem för nutid. Xabiers själfulla stämma, vackert och elegant ackompanjerat av sången och rytmen från Adufeiras de Salitre, tillsammans med vevlira och tvåradigt durspel, skapar en estetisk vacker konsert, både för ögat och örat, vilket gör en konsert med Xabier Díaz  och Adufeiras de Salitre till något man kommer att minnas och ha med sig länge.

Entré 225 kr (ordinarie) / 155kr (medlemmar i Valshuset)
Förköp kommer på www.ticketmaster.se

Lisas

Lördagen 8 septemeber, konsert kl 19.00, därefter dans

Tolgs föreningslokal

Fullt hus med Lisas i Tolg

- Det finns inget roligare för en konsertarrangör än att sätta fram extra stolar, sa Valshusets ordförande Carolin Hedman, när hon hälsade välkommen till en fullsatt föreningslokal i Tolg.

Duon Lisas (se under Arkiv) presentera-de en stämningsfull konsert för en begeistrad publik. Efteråt var det dans med polskor och valser mm till musik av Lisas och ett förstärkt Strängar och Blad. En kväll helt i Valshusets anda!

/ LS

Lisa Rydberg, fiol och Lisa Långbacka, ackorden är två unika röster i gränslandet mellan folkmusik, barock och filmmusik. De två Lisorna bjuder på musik som nyfiket tänjer på genregränser och deras samspel kännetecknas av lyhördhet och innerlighet. Lisa Långbacka har sin utgångspunkt i folkmusiken och har jobbat mycket som teatermusiker. 2015 utsågs hon till Årets Dragspelare. Lisa Rydberg spelar också med musiker som Sofia Karlsson, Lina Nyberg och Sarah Riedel och har erhållit Pekkos Gustafs hederspris och Spel-Stinas medalj.

Minikurs i pols med Göran Persson och Kate Graae Nielsen kl. 17-18.30. Lucas Scheffold och Mix Martin Bylund spelar. Gratis.

Efter konserten blir det dans till Lisas och Strängar och Blad.

Entré 120 kr (ordinarie) / 100kr (medlemmar i Valshuset)
Våren 2018

Urban Turban med Shamim Naghedi

Kulturnatten i Växjö

Lördag 27 januari

10-mannabandet Urban Turban med svensk-iranska sångerskan Shamim Naghedi bjuder på svenska schlagers översatta till persiska och i nya arrangemang.
Hör "Sånt är livet" och "Gråt inga tårar" som du aldrig hört dem tidigare.
Det är samtidigt helt nytt och alldeles välbekant.
Oemotståndligt svängigt!

 

Prova på slängpolska

16.00-18.30, Övre foajén

Carolin Hedman lär ut till skönt gung av musiker.
Arr. Folkmusikcaféet

Trio Larsson / Mayr

Lördag 3 februari

Valshusets årsmöte, Victoriasalen,kl. 17
Konsert och dans k l.19, Sigfridssalen, IOGT/NTO-huset

Trio Larsson/Mayr är ett alldeles nytt folkmusikband på den svenska folkmusikhimlen. Gruppen består av tre rutinerade musiker som alla turnerat runt i världen med sin musik. Med en sprudlande spelglädje möts de tre musikerna i en helt ny konstellation. Egna kompositioner blandas med traditionella låtar och med sina instrument fiol, ackordeon, nyckelharpa, gitarr och sång skapar de musik med mycket kraft och energi.
Anders Larsson - gitarr & sång. Johannes Mayr - ackordeon, nyckelharpa & tramporgel. Maria Larsson - fiol, nyckelharpa & flöjter.

Småländska storspelmän

Fredag 9 mars

Smålands Spelmansförbunds 70-årsjubileum
Jubileumskonsert & danskväll, 
Sigfridssalen, IOGT-NTO-huset

Valshuset tjuvstartar Smålands Spelmansförbunds 70-årsjubileum i Växjö med en konsert- och danskväll. Vi har samlat några av landskapets främsta spelmän och ser fram emot en strålande småländsk folkmusikkväll.
Eva Blomquist-Bjärnborg, Heléne Ingvarsdotter, Jeanett Rousu, Ulrika Gunnarsson, Sabina Henriksson & Marika Bjärnborg

Yufeng Chung & Sotali

Lördag 14 april

Konsert och dans kl.19, Sigfridssalen, IOGT/NTO-huset

Ett spännande musikaliskt möte mellan den västerbottniska och taiwanesiska folkmusiken tillsammans med olika slagverk.
Yufeng Chung bor i Taipei, Taiwan och är en klassiskt tränad musiker på instrumentet pipa, den kinesiska lutan.
Sotali är den västerbottniska folkmusikduon Pettersson & Fredriksson tillsammans med slagverkaren Magnus Lundmark.
I oktober 2015 besökte Pettersson & Fredriksson Taiwan för att samarbeta med Yufeng.

Polsk tretakt x 2

Den i Polen välkända gruppen Prusinowski kompania bjöd på två kvällar med spännande musik och dans 6 och 8 december. Folkmusikcaféet på torsdagen, med spel- och dansutlärning, och en spännande och variationsrik konsert i Norrtullskolans aula på lördagen. Efter konserten följde en kul danskväll då såväl polska danser som svenska polskor praktiserades. / IL / LS

Kulturnatt med Valshuset

Kulturnatten i Växjö 26 januari innehöll som vanligt ett späckat program med all slags kultur.

Valshusets inslag för året bestod i en konsert med gruppen Strängar och Blad. En publik på över hundra personer fyllde Galaxen-salen i Biblioteket och fick njuta stämningsfull folkmusik med gitarr, bas och blås. Valshusets fick presenterat sig för en lite bredare publik än vanligt.

9/5 Streamad live-konsert med Kakalorium

Lördagen den nionde maj var vi många som satt spända framför våra skärmar för att se och lyssna till Kakalorium. Det blev en intim och jättefin konsert där både ljud och bild nådde genom skärmen in till våra konserttörstande hjärtan. Kanske var det till och med någon som tog sig en liten svängom där hemma?

 

Missade du konserten? Vilken tur för dig att den finns tillgänglig att titta på här!

https://www.facebook.com/kakalorium/posts/3490218857661860 

valshuset@gmail.com / uppdaterad 8/9-2020