Vår 2021

Årsmöte och konsert med Kantorns kapell

Söndag 28 mars

Program:

13:30 Digital spelstuga med Marika Bjärnborg, LÄNK

15:00 Årsmöte via Teams

17:00 Digital konsert med Kantorns kapell

18:00 Digitalt spel till dans

Länk till konserten hittar du HÄR

Se kallelse till årsmötet för mer information: 

(Har du frågor gällande årsmötet, hör av dig till valshuset@gmail.com)

Kantorns kapell

Kantorns Kapell - Helen Ingvarsdotter, fiol, Magnus Lundberg, fiol, Ove Lindqvist,
cello och Björn Erlandsson, diverse klaviaturinstrument - bildades i Kalmar 2018 av
musiker med olika bakgrund men med ett gemensamt intresse för att närmare
utforska spelmansböckernas musik i ensembleform.

Med en nyinspelad skiva, som släpptes 1 januari 2021, har Kantorns Kapell grävt
djupt i arkiven och lyft fram musik från sydöstra Sverige under 4 sekel.

Den äldsta musiken Kantorn Kapell spelat in är från Matthias Silvius Svenonis
notsamling från början av 1700-talet. Svenonis arbetade en tid som lektor i
orientaliska språk i Kalmar innan han blev kontraktsprost på södra Öland 1744.

Efter årsmötet får vi möjlighet att njuta av denna fantastiska musik när Kantorns kapell stämmer upp på Nygatan 6!

Anton Schneider

Knutsdans med Mia & Niklas

Valshusets traditionella Knutsdans gick av stapeln lördagen 12 januari med folkmusiker i det svenska toppskiktet. Mia Marin och Niklas Roswall stod för en bejublad konsert. Innan dess hade Mia lotsat ivriga spelmän genom spelkurs, och Anton Schneider hade drillat lika ivriga dansare med hjälp av Niklas spel. Naturligtvis måste det bli en strålande danskväll av sådant. Magnus och Susanne Gustafsson tillsammans med Anders Svensson drog sin del av lasset med den äran. En kväll som blev en fin start på folkmusikåret!       /LS

Livestream 12/9

Vilket sväng det var när Mats Edén och Tina Quartey kom till Växjö! Missade du konserten eller vill lyssna igen? Kolla in länken nedan för att ta ta del av konserten om och om igen:

https://www.youtube.com/watch?v=kHnHXrWgFDY&feature=youtu.be&fbclid=IwAR3VzoEswaAxOgenn31lZo7XXxSOi_-OIN_CSLbSAp4ke8-E_z9y3wEoHjo

Decemberkonsert 12/12

Oj, vilken fin konsert och dansmusik vi fick spelad för oss när Marika och Gusten gästade oss! Vi hoppas att alla era soppor och bröd smakade gott där hemma också.

 

Missade du konserten eller är sugen på att lyssna igen? Klicka på länken nedan!

https://www.youtube.com/watch?v=y9ShGG8NB0E

Kulturnatten

Vilja-Louise Skough Åborn

Lördag 25 januari

 

Digital konsert 21:00

Länk till konserten kommer du att hitta HÄR

Vilja-Louise_high_resolution_printversio

Program:

20.00-20.15   Magnus Gustafsson lär ut en låt. Fram med era instrument!

20.15-20.45   ”Allspelstuga för hemmabruk” (se låtlista nedan)

21.00-22-00    Konsert med Vilja-Louise Skough Åborn

Vilja-Louise - Singing from the Source
Vilja-Louise är en sällsynt sångerska som väver samman musikaliska världar med inget annat än sin röst. Singing from the Source är en konsert helt utan ackompanjemang där hon sjunger såväl starka som innerliga tolkningar av traditionella sånger från bl.a Sverige, Appalachia och Irland. Ett unikt möte, meditativt, magiskt och otrolig kraftfullt!

 

Vilja-Louise är utbildad på masternivå vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm med svensk folksång som inriktning. Hennes sång berör med sitt ärliga uttryck och innehar både en kraftfullhet och bräcklighet på samma gång.

 

2018 släppte hon sitt kritikerrosade debut album Singing from the Source. Vilja-Louise är en flitigt anlitad solist och är just nu aktuell med vokal trion Vanja Modighs debut album Vocal Tradition som släpptes i januari 2021 samt med föreställningarna Två Systrar i samarbete med Musikteater Unna.

 

”...Vilja-Louise fascinerar med ett känsligt men bestämt och självsäkert uttryck. Melodierna är elegant ornamenterade och tonerna får glida lite lagom sensuellt då och då. Mycket fint. ”

- Hans Halling, Världsmusiktidningen Lira

Låtlista till Allspelstugan:

- Brudpolska från Virserum

- Schottis Johan på Tuvan

- Markarydspolskan/Ljunggrens låga/”Din morsa är ful”

- Pigopolskan i a-moll

- Kristina Nilssons vals

- Flickornas Mikaelidans

- Djursdalapolskan

 

samt:

- Den nya låten från spelstugans inledning!

Januarikonsert och allspelstuga

Kakalorium

Lördag 16 januari, 14:00

Digital konsert med Kakalorium​ och allspel med Korröfestivalens hustomtar

Länk till konsert och allspel hittar du HÄR

Bosdottir_zeberg.jpg

14.00- 15.00 Konsert med Kakalorium (Alva Bosdottir och Malte Zeberg)

15.00- 15.30 Digital ”Allspelstuga” (plocka fram instrument delta hemma)

15.30- 16.30 Spel till dans med Kakalorium

 

De som önskar dansa hemma kan göra det till både spelstuga och Kakalorium (det är alltså tillåtet att dansa även till konserten).

 

Kakalorium är en duo vi fick njuta av så sent som i våras när Valshuset sände en livestreamad konsert från Malmö. Duon består av Alva Bosdottir och Malte Zeberg och dessa två spelar dansant musik med fart och energi som räcker hela vägen genom skärmen och in till var och en av er. Vi ser fram emot en svängig eftermiddag med både konsert och dansmusik!

 

Mellan konserten och Kakaloriums spel till dans blir det digital allspelstuga för alla som vill vara med! Under vintern och våren kommer Korröfestivalens hustomtar att köra livestreamade allspelsstugor och första gången ut blir denna eftermiddag den 16:e januari. Här är låtlistan till allspelet:

  • Eriksmåla Marknadsvals

  • Luringen. Schottis/Brännvinspolskan

  • Engelska från Osaby

  • Pigopolskan

  • Kristina Nilssons vals

  • Pater Katt Schottis

  • Slängpolska Loftahammar

  • Brudpolska från Virserum

  • Avskedsvalsen

Här finns också noter på de flesta allspelslåtarna.

De är hämtade från folkwiki så lokala varianter av låtarna kan förekomma.

Höst 2020

Decemberkonsert

Gusten Brodin och Marika Bjärnborg

Torsdag 3 december

19:00 konsert

20:15 spel till dans

Digital konsert. Länken kommer på kvällen läggas upp här:

LÄNK TILL DIGITAL KONSERT VIA YOU TUBE

Bjärnborg_Brodin.jpg

Johannes Geworkian Hellman och Clara Guldberg Ravn

 

I samarbete med Musikriket

 

Lördag 7 november 19:00

Tolgs föreningslokal

Musikriket_NYlogo.jpg

Med samspel och stämspel som ledstjärnor utlovas en konsert fylld av fiolmusik i ordets fulla bemärkelse. Instrumentet fiol har i stor utsträckning format svensk folkmusik till vad det är, något som här tas vara på och presenteras i konsertform.

 

Just duospel på fiol är något som både Marika och Gusten håller högt i den svenska folkmusiken. Där kan finessen och snitsen i solospel bevaras, samtidigt som olika typer av stämmor kan lyfta melodin och prata med och mot den. När Marika och Gusten spelar handlar stämspelet inte bara om att ackompanjera eller lägga en grund, utan stämmorna är ofta helt likvärdiga delar av musiken.

 

Båda har den småländska musiken som sin absoluta hemmatradition och det blir mycket tretakt, sextondelar och moll, gärna från 1700-talet. Konserten kommer också innehålla en del julmelodier.

------

Decemberkonserten som brukar ges i samarbete med Folkusikcaféet har tradition av god soppa, hembakat bröd, bakverk, kaffe, glögg och pepparkakor samt konsert och dans.

 

OBS!  För att göra allt detta möjligt måste ni medverka hemma med bak/brödbak, soppkok och lämpliga inköp och förberedelser. 

Johannes_och_clara_foto_sona_hellman_cmy

Den danska blockflöjtisten Clara Guldberg Ravn möter Sveriges skickligaste vevlirespelare Johannes Geworkian Hellman i musik som överlevt från medeltidens Europa. I ett glödande samspel med virtuositet och passion möts influenser från folkmusik, tidig klassisk musik och nutida musik. Duon har mottagit både priser och stipendier för sitt musicerande och turnerar regelbundet i Norden och Europa.

www.johannesgeworkianhellman.se


www.claraguldbergravn.com

-----

Pris: 100 kr
Pris barn/ungdom t.o.m 19 år: 50 kr

Biljetter finns på:

https://www.nortic.se/dagny/event/29531

OBS! Ingen kontant betalning vid dörren. Om det finns biljetter kvar på konsertkvällen kan du köpa biljett i dörren via din smarta telefon.

Om biljetterna säljer slut kommer information om det läggas upp här på hemisdan.

Insläpp och placering i publiken kommer att ske enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Känner du dig sjuk med symtom som snuva, hosta eller feber vill vi att du stannar hemma. Det gäller även om du bara känner dig lite sjuk. Det är viktigt att inte riskera att smitta andra. Håll en armlängds avstånd till andra både inomhus och utomhus.

Ranarim på come back-turné

Lördag 10 oktober, 18:00 och 20:00

 

Musik i Syd, Nygatan 6

Ranarim_kvintett.tif

Det var en gång, för inte allt för länge sedan. Två folksångerskor möttes och upptäckte att det var så roligt att sjunga tillsammans att det bara inte gick att sluta. Samtidigt, på en annan plats, satt en nyckelharp-spelman och en gitarrist, spelandes så att strängarna glödde och taglet rök. Historien hade kunnat sluta här, om det inte varit för en underlig känsla som drabbade de inblandade. Nog var allt bra, men ännu icke fulländat. Inte förrän de alla möttes och fyra blev ett. Så hände det sig att Ranarim blev till.

Så lät det en gång för länge sedan, närmare bestämt 1997 när gruppen Ranarim bildades. Med fyra skivor och flitigt turnerande var de under tretton år ett av de populäraste svenska folkmusikbanden. Men så, för tio år sedan upplöstes bandet. Nu, 2020, firar folkmusikscenen Stallet i Stockholm 20 år och i samband med jubileet har personalen fått önska sina favoritkonserter. Någon ville ha Ranarim och de forna bandmedlemmarna tog sig en allvarlig funderare och bestämde sig för att ställa sig på scenen tillsammans igen hösten 2020.

Missa inte detta unika tillfälle att återigen höra ett av svensk folkmusiks mest spännande band, ett band som har inspirerat och skapat glädje för så många med sitt unika sound och sväng. På tvåstämmig sång återfinner vi sångsystrarna Ulrika Bodén och Sofia Sandén, nyckelharporna trakteras av riksspelmannen och världsmästaren Niklas Roswall, Daniel Ek spelar på sin unika harpgitarr och Olle Linder sitter stadigt bakom slagverket.

Konserten kommer att denna kväll ges inte bara en utan två gånger! Allt för att så många som möjligt ska kunna få njuta av Ranarims musik. Den första konserter är kl. 18, den andra kl. 20. Till vardera konsert släpps 50 biljetter.

Mats Edén och Tina Quartey

Lördag 12 september, 19:00

 

Musik i Syd, Nygatan 6

Mats & Tina.jpg

I mer än trettio år har Mats Edén och Tina Quartey samspelat, improviserat, lekt och experimenterat. Ett tätt sväng och en intuitiv uppkoppling på en närmast telepatisk nivå tar dansrytmerna till extatiska höjder.

 

Mats Edén med rötterna i Värmland är en av våra absolut främsta spelmän, både som solist, i grupp och som kompositör. Mest känd är han kanske från det progressiva folkmusikbandet Groupa men dyker ständigt upp i nya konstellationer. Han är också en hett eftertraktad dansspelman. 2019 fick han Zornmärket i guld för sitt spel på fiol och durspel (litet dragspel).

 

Tina Quartey är något av en slagverkspionjär inom den svenska folkmusiken och har introducerat instrument som berimbau och shékere i grupper som Filarfolket och Groupa. Med sin fördjupning i slagverkrstraditioner från Brasilien och Kuba har hon sammanflätat rytmiska element från dessa med de svenska dansrytmerna och hittat sitt alldeles egna melodiösa och lyhörda slagverksspel. Tina tog nyligen emot priset som Årets Traditionsbärare på Folk & Världsmusikgalan 2020.

 

Mats och Tinas platta »Vägen In« från 2004 är en pärla som fortsätter att inspirera unga folkmusiker. Nu är det snart dags för en uppföljare!

 

_____________________________________________________________________________

 
Vinter/vår 2020
9/5 Streamad live-konsert med Kakalorium

Lördagen den nionde maj var vi många som satt spända framför våra skärmar för att se och lyssna till Kakalorium. Det blev en intim och jättefin konsert där både ljud och bild nådde genom skärmen in till våra konserttörstande hjärtan. Kanske var det till och med någon som tog sig en liten svängom där hemma?

 

Missade du konserten? Vilken tur för dig att den finns tillgänglig att titta på här!

https://www.facebook.com/kakalorium/posts/3490218857661860 

Korrö Vårdans 9/5 2020 - live

Istället för att ses på lördag 9/5 på Korrö för att lyssna och dansa till Kakalorium, sänder vi nu deras konsert live på Facebook. Du kan delta hemifrån soffan, från picknickfilten i parken eller var du än är - så länge du har en dator eller smart telefon nära till hands.

 

Klockan 19:00 börjar konserten, och du hittar deras sändning här:

Tryck på knappen "Titta live" så kommer du till spelningen

Eller på Facebook:

https://www.facebook.com/kakalorium/posts/3490218857661860

 

 

Konserten är alldeles gratis att ta del av, men vi vill uppmuntra dig till att swisha en peng till dem som tack!

Vi ser fram emot en härlig konsert på lördag!

Information om Korrö Vårdans 2020

Valshusets styrelse följer utvecklingen av spridningen av det nya coronaviruset och Fokhälsomyndighetens rekommendationer. 

Som situationen utvecklats tycks det tyvärr omöjligt genomföra Valshusets traditionella vårdans på Korrö. Valshusets styrelse har därför den 31/3 i samförstånd med artister beslutat att skjuta upp arrangemanget till ett senare tillfälle.

För att stödja artisterna, lyssna på deras musik och köp deras CD-skivor:

Kakalorium (Alva Bosdottir/ Malte Zeberg) producerar just nu en CD- skiva och mer av deras musik kan ni hitta här:

https://www.facebook.com/kakalorium/posts/

https://m.soundcloud.com/kakalorium

https://www.youtube.com/watch?v=tm1XB56vM_I

Vi grattar också Pelle Björnlert som blev tilldelad pris som Årets kompositör på årets Folk- och Världsmusikgala! Mer av hans musik hittar ni på Youtube, Spotify och på hans Facebooksida:

www.facebook.com/pellebjornlertmusik

-------------------

Mer information om höstens arrangemang kommer på Valshusets hemsida samt i medlemsutskick.

Valshusets vårdans

Kakalorium och Pelle Björnlert

Arrangemang uppskjutet till ett senare tillfälle

Bosdottir_zeberg.jpg
pelle.jpg

Valshusets traditionella vårdans med mycket musik och dans. I år kommer en duo med mycket fart och energi, Kakalorium med Alva Bosdottir och Malte Zeberg, som jobbar med en ny skiva. Dessutom kommer välkände Pelle Björnlert som gjorde succé med sin d´amore-konsert på Korröfestivalen.

Information om nytt datum meddelas längre fram.

Valshusets årsmöte och konsert

Karin Wallin och Suzanne Ingvaldsson

Lördag 14 mars, årsmöte kl. 17, konsert kl. 19.00

IOGT-NTO-huset, Vattentorget, Växjö

KWallin_Suzanne.jpg

Karin Wallin fick det prestigefyllda zornmärket i guld sommaren 2007. En utmärkelse som endast ges till de absolut bästa traditionsbärarna och tilldelas en spelman varje år. Hon har gjort succé som dansspelman runtom i Norden och meritlistan för denna skånska storspelman kan göras lång. Karin spelar gärna med omstämd fiol för att få fram stora och härliga klanger, precis som man gjorde förr i tiden för att som ensam spelman kunna nå ut och ändå höras i danssorlet. "Guldpolska" är Karin Wallins första soloskiva. (Ginza.se).

För oss i Småland är hon känd från bejublade framträdande vi Korröfestivalen.

Musik har löpt som en röd tråd genom Suzanne Ingvaldsons liv, från barnaåren då familjens piano gick varmt, till många års utbildning och musicerande parallellt med andra arbeten. Flöjten blev det nya huvudinstrumentet under studierna på musikhögskolan i Malmö.

 

Folkmusik i olika former har alltid funnits som en outtömlig skatt vid sidan av klassiskt, visa och pop och när Suzanne Ingvaldsons och Karin Wallins vägar korsades i Helsingborg på 1980-talet tog folkmusikintresset ny fart och har hållit i sig sedan dess.

 

I närmare 40 år har samspelet Karin och Suzanne pågått, till och från i samarbete med andra musiker. Repertoaren utökas och omformas år från år.  

I samarbete med Smålands Spelmansförund som har årsmöte samma dag.
Dans med tillresande spelmän efter konserten.
Entré 120 kr (Medlemmar 100 kr, gratis för mötesdeltagare)

Per Gudmundsson & Bengan Janson

Fredag 7 februari, kl. 19.00

Kalvsviks bygdegård

per_bengan_foto_viktor_ga--rdsa--ter_rgb

Två av Sveriges finaste folkmusikanter. Rättviksspelmannen Per Gudmundson som i många år spelat med bland annat trion Frifot och dragspelaren Bengan Janson som spelat med alla från Kalle Moreaus till Anne Sofie von Otter via Östen med Resten. 2018 spelade duon in sin första gemensamma skiva Hjeltamôs, som vann en Grammis. Fiol och dragspel när det är som allra bäst!

Dans efter konserten med lokala spelmän!

Workshop kl 18.00

Lisa Agnhage leder "prova på" för nybörjare med ett par gammeldanser och lite polska.

I samarbete med Musikriket.
Kalvsviks bygdegårdsförening säljer fika.
Entré 100 kr
Musikriket_NYlogo.jpg

Kulturnatten i Växjö

Bessman

Lördag 25 januari

Kl. 15.00 - Villa de luxe                    Arr. Kafé de luxe / Valshuset

Kl. 19.00 - Stadsbiblioteket             Arr. Valshuset

Bessman.jpg

Med avstamp i den lokala folkliga sångtraditionen, och med förkärlek för berättande visor, utforskar Bessman rösternas uttrycksmöjligheter.

Ett arrangemang är aldrig färdigt; en visa förändras varje ny gång den sjungs. Röster i stämsång som ibland ackompanjeras av en harpa.

På scenen: Marie Länne Persson, Lisa Stormlod och Astrid Selling.

Gratis entré!
Höst 2019

Valshusets Knutdans

Ellika Frisell, Sven Ahlbäck och Ami Dregelid

Lördag 11 januari, kurs kl. 10.30, buffé kl 17.00, konsert kl 19.00

IOGT-NTO-huset, Vattentorget, Växjö

Ami_Sven_Ellika.jpg

Knutsdansen 2020 bjuder på en heldag med fokus på sväng och samspel i låtspel och dans. Det blir parallella spel- och danskurser som avslutas med konsert och danskväll. Ami Dregelid, Ellika Frisell och Sven Ahlbäck är trion som har regi under dagen.

 

Du som går danskursen får möta Ami och Sven halva kursen och Ami och Ellika halva kursen. Du som går spelkursen får möta både Ellika och Sven som lärare.

 

På danskursen övar vi på samdans, balans, svikt, rotationsteknik och tydlighet. Kort sagt att hitta en kraftfull avspänd dans i samspel med musiken. 

På spelkursen blir det låtutlärning där vi också jobbar med olika verktyg för sväng och dansbarhet bl.a. stråkteknik, tydlighet , frasering och timing. 

 

Ami är känd både som dansare och pedagog och en viktig förebild inom dagens folkdans. Ellika och Sven är fiolspelmän aktiva i många olika sammanhang inom folk- och världsmusik, men profilerade på spelmanstraditioner från bl.a. Östra Dalarna och Gästrikland.

 

Ami, Ellika och Sven har  tillsammans och var för sig fördjupat sig i hur musik och dans samverkar. ”Vi ser fram emot en dag och kväll med gnistrande och sprakande låtspel i tätt samspel med uttrycksfull dans.”

 

Ellika Frisell är frilansande folk- och världsmusiker som turnerar över hela världen.Undervisar bl. a. på Kungl Musikhögskolan och Dans och Cirkushögskolan.

Sven Ahlbäck är fiolspelman i traditionen efter spelmannen Anton Jernberg. Sven undervisar också vid KMH och har forskat om stil i svensk folkmusik.

Ami Petersson Dregelid är dansare och pedagog. Ami är bland annat kursföreståndare för danskursen på Eric Sahlströminstitutet och undervisar också på DOCH och på KMH. 

Efter kurserna äter vi gemensam buffét och så blir det konsert med Ellika och Sven, som fortsättes med danskväll där vi får höra mer av dem.

Jeanett och Peter Rousu

Folkmusikcaféets decemberkonsert

Torsdag 5 december 2019, kl. 18.30

Ordenslokalen Myran, Norrgatan 17, Växjö

När paret Jeanett och Peter Rousu spelar tillsammans blir det en blandning av traditionell småländsk folkmusik och egna kompositioner. Med ett personligt anslag blandas folkmusiken med barock och impressionism. Klangen är barocklik där gitarrens krispighet får bilda ram kring viola dámorens mjuka och varma melodi. Genom åren tillsammans har de hittat ett samspel utöver det vanliga, sprunget ur ett förhållande i både vardag och glamour.

Soppa, goda kakor från kl 17.30. Dans efter konserten!

Väsen

Konsert och danskväll

Lördag 9 november 2019, kl. 19.00 

Tävelsås bygdegård

Vasen-9855B-800.jpg

Under 30 års intensivt samspel och turnerande har de renodlat sitt sound och sin sceniska närvaro till den grad att gruppen i dag är unik i sitt slag. 

Med grunden fast förankrad i generationer av uppländsk spelmanstradition har de alltid blicken nyfiket fäst vid nya musikaliska mål. Idag är Väsen en folkmusikens supergrupp med publik och följare långt utanför Sveriges gränser.

Olov Johansson på nyckelharpa, Mikael Marin på 5-strängad viola och Roger Tallroth på 12-strängad gitarr.

Entré 100 kr - i samarbete med Musikriket
Musikriket_NYlogo.jpg

101 hattar att sparka ....

Med en stor rosa resväska proppad med 101 hattar (kanske något färre) kom Silje Onstad Hålien med tåg från Oslo till Växjö. Tillsammans med Anders Löfberg levererade hon en strålande dans-föreställning i Araby Park Arena 12 oktober. "101 hattar att sparka ner innan jag dör" blev en upplevelse med intensivitet och nerv i varje steg. Och visst blev det hallingkast och hattar i golvet!

Anders Löfberg fick med både pappa Bengt, Magnus Gustafsson och Anders Svensson i påföljande danskväll. Vilken samling mästerspelmän!

Söndag förmiddag ledde Silje Onstad Hålien danskurs i Valdresspringar och halling. Styva smålänningar lockades till både hopp, snurr och mystiska rytmer. /LS 

101 hattar att sparka ner innan jag dör

Dansföreställning med Silje Onstad Hålien och Anders Löfberg, - och danskväll

Lördag 12 oktober 2019, kl 19.00 

Araby Park Arena

101 hattar.jpg

 Idé och regi: Susanne Marko

Idé, koreografi och dans: Silje Onstad Hålien

Kompositör, musikansvarig och musiker: 

Anders Löfberg

Smakprov från föreställningen:

101 hattar…är en föreställning som går på spaning efter en kvinnas relation till sig själv och omvärlden. Vem är hon? Älskarinna? Barn? Offer? Häxa? Martyr? Moder? Krigare? Gråterska? Karriärist? Hur många roller måste hon prova, undersöka, leva upp till och sparka ner innan hon vet vem hon är och kan acceptera alla sina sidor och lustar?

Med hatten som en metafor för de olika roller och identiteter vi ikläder oss genom livet, utforskar vi hur dessa identiteter både formar och begränsar oss, men också kan vara passager som leder oss vidare till nya livserfarenheter.

Föreställningen vänder sig till en bred publik, både i erfarenhet och ålder. Resultatet är en mix av uttryck; modern dans, teater, popmusik, opera, och folkdans som tillsammans blir en egen form av dansteater. 

Danskurs - Valdresspringar och lite halling

Silje Onstad Hålien

Söndag 13 oktober 2019, kl. 10-13

IOGT-NTO-huset, Vattentorget, Växjö

 

Silje Onstad Hålien som dansar i föreställningen "101 hattar ..... " (se ovan) är inte bara en av Norges bästa dansare, men är också en utmärkt pedagog. Tillsammans med dansaren och musikern Anders Löfberg leder hon denna danskurs.

 

Springar är en norsk variant av polska i 3/4-takt, som är livfull och påminner om den västsvenska springleken. Exempel på varianter är Telespringar, Valdresspringar och Vossaspringar. Springar är vanligast i västra Norge och dansas till musik som framför allt spelas på Hardingfela (även kallad Hardangerfela). Valdresspringar har sitt ursprung i området Valdres i Norge. Den dansas till tretaktsmusik med ojämn karaktär. (Wikipedia).

Halling dansas till låtar i 2/4-takt eller ibland 6/8-takt, och har dansats allmänt i Norge med centrum i Hallingdalen och Valdres. I Norge kallas den även lausdans / laus. Den har även dansats i svenska gränstrakter, som västra Värmland och Dalarna. Hallingen har varit mest vanlig som solodans för män, men har också dansats av kvinnor och som pardans. Inslag av akrobatik förekommer för de spänstigaste. (Wikipedia / Store norske leksikon).

Halling_Ingvil Skeie Ljones.jpg

Foto: Ingvil Skeie Ljones

Det här blir ett prova-på-kurs för dig som gillar nya utmaningar när det gäller nya och spännande danser. Tillsammans med Silje och Anders kommer ni få prova på halling och Valdresspringar. De kommer att gå igenom grunderna och känna på rytm och sväng och orientera oss i musiken och dansen. Lite dansvana är ju en fördel men annars anpassas kursen efter deltagarnas nivå. Man kan komma själv, med en partner, en vän eller ett helt gäng. Passa på! 

MP3

Konsert och danskväll

Lördag 14 september 2019, kl. 19.00 

IOGT-NTO-huset, Vattentorget, Växjö

mp3_05.jpg

MP3 knallstartade hösten

p+AeRCJqSeaQB+wZKV1k4g.jpg

Första arrangemanget i höst blev en succé. MP3 gav allt i konsert och dansspel. Av sådant blir det extatisk dans och applåder från både dansande och spelmän (!!)                     /LS

Med ett sväng och en energi som kan flytta berg äntrar MP3 scenen. Efter mer än tolv år som grupp kan de knappast kallas nykomlingar längre, utan kan snarare räknas bland de mest bokade och uppskattade svenska folkmusikgrupperna. Inte minst bland danspubliken! 

Den bubblande, kraftfulla musiken från västra Sverige är deras signum. Låtarna har en fot stadigt planterad i den traditionella musiken, medan den andra ständigt tassar runt bland andra intryck och genrer tills en alldeles egen MP3-blandning uppstår, och efter en konsert lämnas ingen oberörd. Gruppen består av Mattias Pérez - gitarr, Nina Pérez - fiol, Mia Marin - femsträngad fiol

WAO

Valshusets vårdans på Korrö

Lördag 4 maj 2019. I samarbete med Musik i Syd

Kl. 14-17 danskurs

Kl. 19 konsert och därefter danskväll

Korrö loge

Folkmusikgruppen WAO har tagit som sin uppgift att sprida visor och dikter av sångaren och poeten Vilho Ollikainen från Ullatti i Norrbotten. Vilho var ursprungligen från finska Savolax men kom som yngling till nordligaste Sverige. Vilho levde, sjöng, kände och tänkte om existensen, kärleken och mörkret. Om naturen, människans villkor och världens gång. Oftast hemma på kammaren men ibland även på scen tillsammans med folkmusikgruppen JP Nyströms.

 

Vilho efterlämnade ett mycket rikt material av visor, dikter och sånger både på svenska, meänkieli och finska och ur denna skatt har WAO hämtat sin repertoar.

 

WAO består av musikanter från JP Nyströms, JORD och JPP och medlemmarna har alla på olika sätt inspirerats och berörts av Vilhos konstnärsskap. Lagom till Tornedalsteaterns premiär av Tjära människa - pjäsen om Vilhos liv - i oktober 2014, bildades gruppen som sedan dess turnerar under namnet WAO (Wilho Akseli Ollikainen).

 

Göran Eriksson; kontrabas, sång

Markus Falck; tramporgel, durspel
Jan Johansson; dragspel, sång

Arto Järvelä; fiol, kantele, sång

Susanne Rantatalo; sång

Kl. 14.00-17.00 Engelska, polska och andra folkliga danser

Danskurs med Mats och Ingegerd Nilsson

Mats Nilsson är dansare, danslärare och dansforskare från Hönö i Göteborgs norra skärgård. Mottot är ”hellre roligt än rätt”.

MatsNilsson.jpg

Västanå teater - "Fröken"

 Föreställning och danskväll

Lördag 13 april 2019, kl. 19

IOGT-NTO-huset, Vattentorget
Fröken_flyer_B.jpg

Västanå Teater kommer till Valshuset och presenterar ”Fröken”, en berättelse i ord och ton med Magdalena Eriksson och Alva Granström, två unga folkmusiker som tagit upp berättandet som levande och självklar del i sitt musicerande konstnärsskap.
I sin roman Hjortronlandet berättar Sara Lidman om tre slag av vägfarande som då och då gästar den norrländska lilla byn Ön för ett dygn. Det är lodarna, nasarna och resandefolket. Den som oftast kommer är Fröken, eller Strömberg som han egentligen heter. En omanlig, svassande fågel som byns befolkning drev skoningslöst med.

Fröken är en levnadskonstnär, en konstnärsfigur med flera talanger, men han bär på en mörk historia.

MG_3439_.jpg

"Fröken" intog stan

Västanå teaters Magdalena Eriksson och Alva Granström presenterade en gripande föreställning 13/4. Se Arkiv.

Lena Jonsson trio - konsert och dans 

Valshusets årsmöte 

Lördag 9 mars 2019. Årsmöte kl. 17. Konsert kl. 19

IOGT-NTO-huset, Vattentorget
1809-LJT0834k8L.jpg

Mötesväng med

Lena Jonsson Trio

fullsizeoutput_2bf1.jpeg

Årsmötena till både Valshuset och Smålands Spelmansförbund ackompanjerades av Lena Jonsson med följeslagare. Hjälpte till med dansspelet gjorde medlemmar av Spelmansförbundet förtjänstfullt. / LS

Lena Jonsson Trio är baserad på Lena Jonssons kompositioner som har influenser från både amerikansk och svensk folkmusik och jazz. Bandet rör sig elegant mellan olika musikstilar. Lenas kraftfulla fiolspel och Kristofer "Krydda" Sundström drivande bas vävs samman av Erik Ronströms varierade och lyhörda gitarrklanger. Förbered dig på en konsert med humor, inlevelse, utstrålning och briljant folkmusik!

Strängar & Blad - konsert

Kulturnatten i Växjö

Lördag 26 januari 2019

Biblioteket, Galaxen, kl. 19
strängar_o_blad.jpg

Kulturnatt med Valshuset

Kulturnatten i Växjö 26 januari innehöll som vanligt ett späckat program med all slags kultur.

Valshusets inslag för året bestod i en konsert med gruppen Strängar och Blad. En publik på över hundra personer fyllde Galaxen-salen i Biblioteket och fick njuta stämningsfull folkmusik med gitarr, bas och blås. Valshusets fick presenterat sig för en lite bredare publik än vanligt.

Strängar & Blad framför traditionellt låtspel i en helt annan förpackning än vad man normalt förväntar sig i svensk folkmusik. Innerliga och finstämda låtar framförs på gitarr i allehanda olika öppna stämningar. Därtill ackompanjerade av en elbas och kryddade med stämspel och improvisationer på rörbladsblås. En annorlunda klang och nyskapande tolkningar lyfter det traditionella låtspelet ur gamla ramar för att möta nya influenser.

Kvartetten består av Lucas Scheffold och Helle Andersen, som har dryga 20 års musicerande tillsammans bakom sig, framför allt som duo men också som medverkande i olika folkmusikensembler, där ibland den dansk-svenska folkmusikgruppen Fylgja.

Pehr Torstensson, multi-instrumentalist med bakgrund i diverse olika genre, inte minst inom den latinamerikanska musiken. Här väljer han dock klarinetten.

Tony Andersson, saxofonist i flera olika folkmusikensembler, bl.a. i den småländska gruppen Norrvidingespel.

Marin & Roswall - konsert och kurs

Anton Schneider  - danskurs

Valshusets Knutsdans

Lördag 12 januari 2019, från kl. 10.30

IOGT-NTO-huset, Vattentorget, Växjö
060317_1243-edit-1-1024x789.jpg

Valshusets Knutsdans betyder en heldag med dans­ och spel. I år har vi lyckats få tag i två av svensk folkmusiks främsta utövare på sina respektive instrument.
Värmländska Mia Marin möter skånske Niklas Roswall, ett sprudlande och intensivt möte mellan fiol och nyckelharpa. Duon utforskar sina instruments möjligheter och möts i ett unikt samspel som är både väl rotat i traditionen och framåtblickande.
Med ett rejält mått av driv, ekvilibrism, dynamik och spontanitet framför de låtar som gör sig lika väl på konsertscenen som på danslogen.

Mia Marin femsträngad fiol. Niklas Roswall nyckelharpa.

Efter kur­serna avnjuter vi en välförtjänt buffé kl. 17. 

Obs! Anmälan till buffé på kurssidan.

 

Till sist konsert kl. 19 med Mia Marin och Niklas Roswall och därefter dans.

Spelkurs med Mia Marin, kl. 10.30

Danskurs med Anton Schneider kl. 10.30

(Niklas Roswall spelar till danskursen)

Anton Schneider leder Knutsdansens danskurs. Han är en efterfrågad dansare och danspedagog med rötterna djupt rotade i svensk folkmusik och folkdans. Han har stor erfarenhet av att jobba med folkdans på scen och av att undervisa dans i många olika sammanhang. Anton är känd för sin energi och sitt engagemang samt den enkelhet som präglar hans dansutlärning. Som lärare stärker han deltagarna genom deras delaktighet i läroprocessen.

Mer om Knutsdansens danskurs under Anmälan/kurs

Anmälan till kurserna på sidan Anmälan/kurs.
Entré til konsert och danskväll 120 kr (100 kr Valshusets medlemmar)