Arrangörer/information

Carolin Hedman
Ordförande, Valshuset
0739 – 96 4948
valshuset@gmail.com

Anders Smedenmark
Producent folk- och världsmusik, Musik i Syd
0708-28 58 18
anders.smedenmark@musikisyd.se

Folkmusikföreningen Valshuset

har som uppgift att anordna musik- och dansarrangemang inom folk- och världsmusikområdet i Växjö kommun med omnejd. Verksamheten, som 2016 firar 40 år, består av flera delar. Dels arrangerar föreningen ett 15-tal konserter eller dansföreställningar, som kan föregås av kurser och ofta följs av danskvällar under året. Valshuset arrangerar även Folkmusikcaféer en gång per månad på Folkan i Växjö. Här ligger fokus på spel, dans och utlärning i ett mindre formellt sammanhang. Valshuset samarbetar även med andra lokala arrangörsföreningar inom vårt område kring evenemang med mer nischade inriktningar.

Styrelsen

Ordf. Carolin Hedman

Sekr. Inger Lundberg

Kassör Göran Persson

Ledamot Katta Johansson

Ledamot Mathias Boström

Ledamot Frida Lundmark

Ledamot Eva Andersson

Ledamot Lars Svenson

  

 Program våren 2017 (PDF)


 Genomförda arrangemang

232 Strängar

Fredag 20 oktober, kl 19 – konsert och dans
IOGT/NTO-huset, Växjö 


232 Strängar

232 Strängar kom till av en längtan att i det lilla formatet testa nya idéer, få frihet att spela och utforska de möjligheter som finns med två instrument, – piano och fiol – och deras klanger och färger. Stämningen i den nordiska folkmusiken och dansen är drivkraften.

Musikerna är Frida Höfling (fioler och kohorn) och Emma Engström (piano). 232 Strängar är aktuell med skivan Spunnet (2016) som nominerades till Årets folk på Manifestgalan 2017.

Entré 120 kr (ordinarie) / 100 kr (medlemmar i Valshuset)

Arrangör: Valshuset


Tetra

Konsert lördag 30 september kl 19.00
Palladium, Växjö 


Tetra

Vokalkvartetten Tetra från Göteborg har lång erfarenhet av sång från olika folkmusikaliska traditioner: arabisk och grekisk ornamenterad sångstil, haitipuls och nordiskt gung. Rytmiska vokalkomp, olika röstklanger, slagverk och dans skapar en alldeles egen Tetranyans. Tetras nya föreställning Transit bjuder in till möjligheten att känna sig hemma i det främmande, och vilse i det välkända. Föreställningen består av nyskriven världsmusik, komponerad för Tetra av Line Tjørnhøj, Mats Edén, Sten Källman och Ale Möller. Kom, låt oss gå vilse tillsammans!

Med Ingrid Brännström, Sanna Källman, Anna Ottertun och Maria Stellas.

Entré 120 kr (ordinarie) / 100 kr (medlemmar i Valshuset)

Arrangör: Valshuset


Väsen

Lördag 6 maj | Korrö loge
Danskurs kl 14-17 | Konsert och dans kl 19 


Bild

Valshusets traditionella vårdans på Korrö bjuder i år på konsert och dansspel i världsklass: Väsen. I snart 30 år har denna trio fängslat publik världen över med sitt på samma gång traditionella och nyskapande låtspel.

Vårdansen inleds med en danskurs med Anna Nyander, en av Sveriges främsta danspedagoger.

Danskurs 200 kr. Anmälningsformulär nedan.
Konsert 120 kr (ordinarie) / 100 kr (medlemmar i Valshuset)

Arrangör: ValshusetGarmarna

Fredag 28 april, kl. 22 | Kafé de luxe, Växjö


Bild

Garmarna (Emma Härdelin, Stefan Brisland-Ferner, Gotte Ringqvist, Rickard Westman, Jens Höglin) har aldrig legat i koma. Möjligen har bandet legat på is, det har trots allt gått 15 år sedan det senaste skivsläppet. Längst bak i medvetandet fanns ändå förvissningen om att Garmarna fortfarande var vid liv. Efter ett besök som headliner på en festival i Tyskland 2013 fattades beslutet. I januari 2015 inleddes inspelningarna till det nya albumet ”6”.

Entré 150 kr

Förköp: www.kafedeluxe.se

Arrangör: Valshuset


Folkmusiklinjen Gamleby folkhögskola

Fredag 7 april, kl 19 | Nortullskolans aula, Växjö


Bild

Folkmusiklinjen på Gamleby Folkhögskola, med huvudläraren Pelle Björnlert, bjuder in till en svängig danskväll, med inledande konsert. Årets 10 elever spelar på fioler, flöjter, gitarr, bas. Sång är även ett självklart inslag. Undervisningen baseras mestadels på låtar som kursdeltagarna lär sig ur Pelles repertoar. I utbildningen ingår också konserter och dansspelningar. Pelle Björnlert har ägnat stor del av sitt liv åt att återuppväcka den rika folkmusiktraditionen från sydöstra Sverige. Han strävar efter att spela en dansant, livfull och variationsrik musik

Entré 120 kr (ordinarie) / 100 kr (medlemmar i Valshuset)

Arrangör: Valshuset


Ahlberg, Ek & Rosvall

Lördag 11 mars | Valshusets årsmöte, Victoriasalen, kl. 17.30

Konsert och dans kl. 19 | Sigfridssalen, IOGT/NTO-huset


Ahlberg, Ek & Roswall har med sitt bländande samspel, fantasifulla arrangemang och omsorgsfullt utvalda repertoar etablerat sig som en av de mest spännande och populära akterna på dagens folkmusikscen.

Trion har rönt stora framgångar runt om i världen de senaste åren och gjort succé på flera av de största folkmusikfestivalerna. Deras musik kännetecknas av både pop- och barockinfluenser, en stor klanglig bredd och ett alldeles oemotståndligt sväng.

Entré 120 kr (ordinarie) / 100 kr (medlemmar i Valshuset)

Arrangör: Valshuset


Pers Hans Olsson & Alexander Olsson

Fredag 17 februari kl 19 | Sigfridssalen, IOGT/NTO-huset, Växjö


Bild

Konsert och spel till dans blir det när en spelmanslegend och hans son kommer till Växjö. Pers Hans Olsson från Rättvik/Östbjörka, tredje generationens spelman efter fadern Pers Erik och farfar Pers Olle. Pers Hans son, Pers Alexander Olsson, har också gått i sin fars fotspår och är därmed spelman i fjärde led i släkten. De har rättvikslåtarna och särskilt Pers-låtarna som huvudrepertoar. Det blir också ”dansakut” för de som är ovana på dansgolvet!

Entré 120 kr (ordinarie) / 100 kr (medlemmar i Valshuset)

Arrangör: Valshuset


The Erotica Project, Kulturnatten i Växjö

Lördag 28 januari kl. 22.30 | Galaxen, Biblioteket, Växjö


Bild

The Erotica Project är en musik-humor-duo bestående av Brita Björs och Carl-Erik Carlsson, båda utbildade vid Musikhögskolan i Malmö. De spelar karaktärerna Brita och Carl-Erik, ett frireligiöst gift par som funnit kärlekens budskap i den svenska folkmusiken, närmare bestämt de traditionella snuskvisorna. Det är de traditionella snuskvisorna, med sin rakt-på-sak-poesi och sin livsbejakande urkraft som blivit makarnas ledstjärna i livet. Brita och Carl-Erik reser land och rike kring för att missionera sitt budskap, sjunga och prata om sex, kroppen, kärlek och Gud.

Fri entré

Arrangör: Valshuset